Tak jak pisałam, u nas tydzień naleśnikowy!
Muszę dzielić moje potrawy, bo mąż lubi na słodko a ja bardziej na słono :)
Przy naleśnikach jest prościej, bo smażę górę placków a farsz mogę każdego dnia zmieniać.
Wczoraj było na słodko, dziś będzie szpinakowo ale równie pysznie!
Ciasto na naleśniki znajdziecie -----> TU
Składniki na farsz:
- 1 op szpinaku rozdrobnionego, ja użyłam <TAKI>
- 200 g twarogu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 36%
- sól
- cukier
- pieprz
Ciasto rozrabiamy i smażymy naleśniki jak zwykle.
Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie masła i oliwy. Dodajemy szpinak. Dusimy przez kilka minut.
Dodajemy twaróg, dobrze mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę. Musi się troszkę zredukować, połączyć z twarogiem i szpinakiem tworząc gęsty sos.
Doprawiamy dobrze solą, pieprzem i cukrem.
Smarujemy naleśniki farszem zwijamy, składamy w kopertę lub tak jak na krokiety.
Możemy takie naleśniki polać sosem czosnkowym lub beszamelowym i zapiec ---> TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz