27 marca 2014

Nos w sos !

Dziś będzie trochę o sosach, które nie stanowią wprawdzie samodzielnych dań, ale są nie tylko nieodłącznym dodatkiem do wielu potraw, jak również ich uzupełnieniem.

Oczywiście niedoścignionymi smakoszami i twórcami sosów są nasi europejscy przyjaciele Francuzi :)

Wiele sosów wzięło swoją nazwę od francuskich twórców np. sos beszamelowy zawdzięcza swą nazwę panu Louis Bechamel.

Dziś zaprezentuję bardzo łatwe i podstawowe przepisy na sosy, dlatego zaczniemy od najłatwiejszych rzeczy.

Zgodzicie się ze mną, że kawałek mięsa lub makaron lepiej smakują w towarzystwie sosu.

Sosy dzielimy na sosy zimne, gorące i sosy do potraw słodkich.

Ja dziś skupię się tylko na sosach gorących i zimnych.

Sosy gorące.

Sos pomidorowy

1 szkl bulionu
20 dag pomidorów świeżych
lub
2-3 łyżeczki koncentratu
2 łyżeczki mąki
8-10 dag śmietany
sól
cukier



Rosół zagotować z koncentratem lub przetartymi pomidorami
Mąkę połączyć ze śmietaną. Dodaj 1-2 łyżki gorącego rosołu.Wlać do rosołu z pomidorami i mieszając zagotować
Dodać sól i cukier do smaku.

Taki sos podajemy do makaronu, kaszy, ryżu, ziemniaków...

Sos koperkowy

1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki mąki
1 szklanka bulionu
2 dag masła
3-4 łyżki śmietany
sól

Koperek płuczemy i drobno siekamy.
W garnku rozcieramy masło z mąką. Dolewamy gorący rosół. Musimy wszystko zagotować.
Następnie dodajemy koperek, śmietanę, sól i podgrzewamy ale nie gotujemy!

Sos podajemy do jajek lub jakiegoś mięska, ryb lub ziemniaków.

Można także podprawić sos żółtkiem. Rozetrzeć żółtko z 2 łyżkami gorącego sosu i połączyć z całością.

Sos chrzanowy, szczypiorkowy lub pietruszkowy.

Sosy te przyrządzamy tak samo jak sos koperkowy, jedynie zmieniamy główny składnik.
Do sosu chrzanowego dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.

Sos pieczarkowy

10dag pieczarek
łyżka masła
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki mąki
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
pietruszka

Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy je na maśle.
Na podsmażone pieczarki wlewamy bulion i gotujemy ok 5 min
Mąkę mieszamy ze śmietaną i  z gorącym bulionem.
Wlewamy wszystko do pieczarek  i gotujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy posiekana pietruszkę.

Sos możemy przygotować też w inny sposób: pieczarki podsmażyć z cebulą, wtedy sos będzie miał wyrazisty smak.


Sos beszamelowy

łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
cukier
gałka muszkatołowa

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę ale musimy uważać żeby się nie przypaliło, więc non stop mieszamy.
Wlewamy mleko, oczywiście ciągle mieszając.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i gałką muszkatołową,

Beszamel jest przeznaczony głównie do zapiekania potraw ale możemy go podawać jak inne sosy. Wtedy możemy dodać trochę startego żółtego sera.


Sosy zimne

Są to sosy na bazie majonezu lub śmietany. Najlepiej jak jest to majonez przyrządzony w domu.
Niebawem pokaże Wam jak łatwo go przyrządzić samemu.


Sos tatarski

majonez
ogórki konserwowe
grzybki marynowane
1 łyżeczka musztardy
sól
cukier

Nie podaje ilości bo to jest wszystko według uznania.
Ogórki i grzybki pokroić w malutką kosteczkę, połączyć z majonezem. Dodać musztardę do zaostrzenia smaku. Doprawić odrobiną cukru i ew. posolić.

Taki sos stosujemy do wędlin, mies, jaj, tostów.

Sos czosnkowy

jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier

Do jogurtu dodajemy majonez. Przez praskę wyciskamy czosnek. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy.
Sos najlepiej smakuje jeśli troszkę postoi i 'przejdzie' czosnkiem :)

Ja dodaję do tego sosu prażone pestki z dyni.
Pestki prażę na patelni i po wystygnięciu dodaję do sosu. Taki sos z pestkami przyrządzam bezpośrednio przed podaniem bo pestki później miękną.

Sos jest pyszny w połączeniu ze smażoną rybą, mięsa, jajek.
Takim sosem polewam też czasami sałatki.

Zróbcie i skosztujcie! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz