4 lipca 2014

Rafaello na krakersach

Ciasto kokosowe chodziło już za mną od dłuższego czasu
Aż w końcu postanowiłam że zrobię, troszkę zapomniane przeze mnie Rafaello.
Żeby nie było za słodko, robię je zawsze na krakersach.
Połączenie słodkiej masy i lekko słonych krakersów daje niesamowicie pyszne połączenie!

Składniki:
2 opakowania krakersów po 180g
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry wanilinowe
2 żółtka
500 ml mleka
3/4 szkl. cukru
250 g masła
150 g wiórek kokosowych

Żółtka, połowę cukru i cukier wanilinowy utrzeć na puszystą masę.
Do masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz 1/2 szkl. mleka. Wszystko dobrze zmiksować.
Resztę mleka zagotować wraz z pozostałym cukrem.
Do mleka dodać masę jajeczną ciągle mieszając. Powstanie nam budyń, który odstawiamy do pełnego wystygnięcia.
Następnie masło miksujemy na puszysta masę. Po łyżce dodajemy masę budyniową. Wszystko musi się ładnie połączyć.
Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Blachę wykładamy papierem i wykładamy krakersami. 1/4 masy kokosowej smarujemy krakersy i tak 3 razy. Ostatnią część masy (najmniejszą) wykładamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami.

*ja czasami do masy dolewam troszkę Malibu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz