Na dworze robi się coraz cieplej więc jakoś tak potrzebowałam czegoś orzeźwiającego :)
To nie są jeszcze te dni kiedy potrzebuję chłodnika ale cytrynka na dzień dzisiejszy spisuje się super.
Dziś wszystko jest pieczone w rękawach spożywczych czyli zdrowo, szybko i prosto :) ( jak zwykle! )
Miałam podać kurczaka z ryżem ale mi go zabrakło ( leń wszedł i nie chciał iść do sklepu :) )
Zrobiłam pieczone ziemniaczki z szałwią, bazylią i odrobiną oliwy cytrynowej.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 papryki ( czerwona i żółta)
- 1 cukinia
- skórka z cytryny
- majeranek
- zioła do drobiu
- sól
- pieprz cytrynowy
- 0,5 kg ziemniaków
- ćwiartka cebulki
- kilka listków szałwii
- kilka listków bazylii
- oliwa MONINI Lemon ---->TAKA
- sól
Paprykę kroimy w paseczki a cukinie w talarki. Kurczaka kroimy w większe kawałki i nacieramy go startą skórką z cytryny, solą, pieprzem i ziołami.
Wszystko wkładamy do rękawa spożywczego, zamykamy i wkładamy do piekarnika na ok 40 min.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Wkładamy do rękawa spożywczego. Solimy, dodajemy posiekane listki szałwii i bazylii oraz cebulkę. Skrapiamy wszystko odrobiną oliwy cytrynowej. Pieczemy tak jak kurczaka ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz