5 maja 2014

Kurczak z nutą cytrynową

Na dworze robi się coraz cieplej więc jakoś tak potrzebowałam czegoś orzeźwiającego :)

To nie są jeszcze te dni kiedy potrzebuję chłodnika ale cytrynka na dzień dzisiejszy spisuje się super.

Dziś wszystko jest pieczone w rękawach spożywczych czyli zdrowo, szybko i prosto :) ( jak zwykle! )

Miałam podać kurczaka z ryżem ale mi go zabrakło ( leń wszedł i nie chciał iść do sklepu :) )

Zrobiłam pieczone ziemniaczki z szałwią, bazylią i odrobiną oliwy cytrynowej.




Składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 papryki ( czerwona i żółta)
  • 1 cukinia
  • skórka z cytryny
  • majeranek
  • zioła do drobiu
  • sól
  • pieprz cytrynowy


  • 0,5 kg ziemniaków
  • ćwiartka cebulki
  • kilka listków szałwii
  • kilka listków bazylii
  • oliwa MONINI Lemon ---->TAKA
  • sól


Paprykę kroimy w paseczki a cukinie w talarki. Kurczaka kroimy w większe kawałki i nacieramy go startą skórką z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. 

Wszystko wkładamy do rękawa spożywczego, zamykamy  i wkładamy do piekarnika na ok 40 min.

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Wkładamy do rękawa spożywczego. Solimy, dodajemy posiekane listki szałwii i bazylii oraz cebulkę. Skrapiamy wszystko odrobiną oliwy cytrynowej. Pieczemy tak jak kurczaka ok. 40 min.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz