Może jakiś podwieczorek w piękny piątek? :)
Naleśniki na słono czy na słodko? Chyba coś się nam od życia należy :)...więc na rozpoczęcie weekendu proponuję słodkie naleśniki.
Niby nic takiego, zwykłe naleśniki ale jakże pyszne, puszyste, mięciutkie z kremem serowo- cynamonowym.
Na początek przepis na podstawowe ciasto naleśnikowe:
- 30g masła
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250g mleka
- 250g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Masło rozpuszczam a następnie dodaję wszystkie składniki, miksuję i odstawiam na 10-15 min.
Krem serowo-cynamonowy
1 jajko
40g cukru
1 cukier wanilinowy
1 cukier cynamonowy
100g śmietany 12 lub 18%
400g twarogu
Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram przez kilka minut.
Następnie dodaję ser i śmietanę. Wszystko miksuję na puszystą masę.
Naleśniki smażę na patelni z obu stron na złoty kolor.
Każdy krążek smaruję masą serowo-cynamonową i składam w kopertę lub rulon.
Naleśniki nadają się od razu do zjedzenia lub też można podsmażyć je na maśle lub zapiec w piekarniku.
Można również do farszu zamiast cukru cynamonowego dodać rodzynki lub zrobić sos malinowy lub truskawkowy. (przepis niebawem na blogu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz