1 września 2014

Penne z lekką nutą cytrynową

Są takie dni, kiedy w ogóle nie mam ochoty na mięcho!
I czuję potrzebę zjedzenia czegoś innego, takiego świeżego...ale zarazem sytego :)
Dlatego proponuję bardzo szybki makaron z sosem cytrynowym. Wykonuje się go ekspresowo a jest bardzo smaczny...





Składniki:
  • 400 g makaronu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • kilka listków mięty
  • oliwa z oliwek
  • biały pieprz
  • sól
  • cukier

Makaron gotujemy al dente. Śmietanę łączymy z żółtkiem, parmezanem i sokiem z cytryny. Dodajemy otartą skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka (najlepiej z odrobiną wody) i polewamy oliwą. Sos śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy listki mięty oraz jeszcze troszkę świeżo zmielonego pieprzu. Wykładamy makaron na talerz i posypujemy parmezanem.





4 komentarze:

  1. Fajny pomysl z tym sosem :) na pewno wypróbuje. Bardzo lubię podczytywac Twojego bloga. Fajne przepisy,takie dla wszystkich. Normalne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj tak ! Makaron mogłabym jeść codziennie :) Wiesz co ? Fajny pomysł na przepis, naprawdę :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja!!:) makaron pod każdą postacią :)

      Usuń
  3. Czemu Pani przestała prowadzić bloga??
    Zaglądam tu często po dawniejsze przepisy i zaobserwowałam że od kilku miesięcy blog nie funkcjonuje? :(
    Szkoda, fajne przepisy Pani dodawała. Dziś robiłam makaron w sosie cytrynowym jak co piątek:) i oczywiście korzystam z bloga :)
    Może jeszcze Pani reaktywuje Olikową kuchnie bo było tu bardzo domowo :)

    OdpowiedzUsuń