7 października 2014

Sałatka curry


Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo...kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna. Odpowiadają mi takie smaki.
Kolendra, garam masala, kurkuma, imbir, kardamon, cynamon są moimi ulubionymi przyprawami. Dlatego często po nie sięgam. 
Dziś zrobiłam sałatkę curry. Prosta, szybka, robiona przeze mnie w dwóch wariantach.





Składniki:
  • 1 paczka ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub 10 plasterków szynki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • sól
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy curry i smażymy na oleju kokosowym (można smażyć na zwykłym). Kurczaka wykładamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Jeżeli robimy sałatkę z szynką, to kroimy ją w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki razem mieszamy( ryż, kurczak, groszek, ser). Majonez łączymy z jogurtem i  dodajemy drobno posiekany czosnek. Polewamy połączone składniki i przyprawiamy 2 łyżeczkami przyprawy curry i solą. 






4 komentarze:

  1. Na pewno spróbuję. Fajna sałatka, nigdy takiej nie jadłam. Wygląda smakowicie.
    W ogóle Olikowa kuchnia jest taka zwyczajna, ciepła, domowa...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie napisany przepis :)
    Zapraszam na mojego bloga : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń