28 kwietnia 2014

Naleśniki z budyniem

No i znowu naleśniki na słodko!!! :) Obiecuję  jutro będą na słono...bo u mnie tydzień naleśnikowy :)

Dziś zrobiłam naleśniki z budyniem. Oczywiście żeby nie było zbyt nudno nie jest to sam budyń.

Ugotowany budyń podzieliłam na dwie porcje. Do jednej dodałam...batony Mars i Danonka o smaku bananowym, a do drugiej serek homogenizowany i mus z kiwi.


Składniki na ciasto:


  • 60 g mąki pszennej
  • 10 g drobnego cukru
  •  szczypta soli
  • 1 jajko
  • 160 ml mleka
  • 50ml śmietany kremówki

Farsz 1:
  • 1/2 budyniu waniliowego
  • 2 batony Mars
  • 1 Danonek bananowy
  • 1 banan

Farsz 2:
  • 1/2 budyniu waniliowego
  • 1 serek homogenizowany

Mus:
  • 4 kiwi
  • cukier
Mąkę, cukier i sól mieszamy z jajkami, mlekiem i kremówką. Odstawiamy na godzinę. Smażymy naleśniki, smarując patelnię odrobiną tłuszczu.

Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozdzielamy na dwie porcje. Do pierwszej porcji, jeszcze gdy jest ciepła, dodajemy dwa batony Mars pokrojone na mniejsze kawałki i Danonka. Mieszamy na gładka masę.

Do drugiej porcji, gdy już budyń ostygnie, dodajemy serek homogenizowany. 
Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukru według uznania. Blendujemy.

Naleśniki smarujemy farszem i składamy w trójkąty lub rolujemy.







6 komentarzy:

  1. U mnie dzisiaj również naleśniki na śniadanie, jednak klasycznie z dżemem;) Twoje zapowiadają się baaaardzo smakowicie, wykorzystam pomysł z budyniem i kiwi przy najbliższej okazji!:))

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm hmmm mmm jak to cudownie wygląda. Jesteś kulinarną czarodziejką. A ten pomysł z kiwi? uuu super :) pewnie i smak był wyborny.
    Zapraszam do mnie i pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń