Zaglądam do chlebaka a tam tona niezjedzonych kajzerek. Bułki tartej już mam na kolejne kilka miesięcy.
Jakbym wyrzuciła, wtedy mąż wyrzuciłby mnie z domu :)
To natchnęło mnie na zrobienie dodatku do mojej rolady drobiowej.
Wszystko zrobione na parze, więc ZDROWO! :))
Bardzo proste, szybkie i pyszne!
Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pierś indyka (200g)
- 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki
- 150 g papryki (kolorowej)
- 100 g kukurydzy
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i kukurydzę. Przyprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy.
Zwilżonymi dłońmi formujemy 2 rolady i zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy.
Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min.
Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno.
Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem.
Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia.
Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem.
Składniki:
- 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 25 g masła
- 200 g mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 80 g sera żółtego
Bułkę, mleko i jajka wyrabiamy na jednolita masę. Cebulę siekamy i przysmażamy na maśle razem z natka.
Cebulę i natkę z masłem dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina gałki muszkatołowej.
Ser ścieramy na drobnej tarce i dodaje do masy. Dobrze mieszamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm
Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min.
Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz