28 marca 2014

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i groszkiem.

Tak się złożyło, że w tym tygodniu królował makaron :)

Obiecuję poprawę i kolejne przepisy będą z innymi składnikami.

W niedzielę mąż biegnie półmaraton dlatego w domu króluje makaron.

Dziś przygotowałam zapiekankę serową z gruszka miłości czyli bakłażanem :)

Zapiekanki robię zawsze na dwa dni ( jak wytrzymają :) ), kiedy następnego dnia nie mam czasu albo nie mogę niczego ugotować.

Jutro sobota, więc matka wybywa z domu. Zapiekanka na drugi dzień jest jeszcze lepsza, dobrze sie kroi i przejdzie wszystkimi składnikami.

Danie to jest oczywiście bardzo proste ! :)

Wykonujcie wszystkie czynności razem ze mną;

Zaczynamy od pokrojenia bakłażana i podsmażenia go na suchej patelni



 W garnku, na maśle podsmażamy cebulkę i czosnek.


W międzyczasie gotujemy makaron, oczywiście al dente




Gdy cebulka się zeszkli dodajemy śmietankę (18% - 36%) i dodajemy sery



Na koniec dodajemy groszek


Doprawiamy obficie kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli

Sos łączymy z makaronem i przekładamy do formy.


Następnie układamy warstwę bakłażana  i zalewamy wszystko beszamelem


Wstawiamy do piekarnika na 180-200st  na 30-40min, żeby beszamel się zapiekł.

Gotowe! :)




Do zapiekanki potrzebujemy:

  • 1/2 paczki makaronu kokardki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szkl śmietany 30%
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • mały kawałek sera lazur
  • 1 puszka groszku
  • 1 bakłażan
  • szczypta soli
  • pieprz kolorowy


Przepis na beszamel znajdziecie  ---> TU


Prawda, że proste i łatwe?! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz