Z zupami również można dużo pokombinować. Mogą być rozmaicie zaprawiane: mąką, śmietaną, mlekiem, żółtkiem czy zwykłym masłem.
Niektóre zupy mogą stanowić pełne danie obiadowe - są pożywne i syte. I musimy pamiętać aby zupa była dostosowana do pozostałego menu, tzn.odpowiednio pożywna, jeśli stanowi samodzielne danie obiadowe, a lekka jeśli ma być uzupełnieniem drugiego dania.
Ja dziś przyrządziłam zupę dość sytą :) Po niej nie dałam rady nic już wcisnąć :)
Potrzebujemy:
- 10 dag włoszczyzny ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 20 dag pomidorów świeżych lub z puszki
- 1/2 szkl. mleka
- sól
- koperek
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( pory pokroić w talarki lub wzdłuż), włożyć do wrzącej wody ( ok 5 szkl.) dodać odrobinę soli i gotować ok.15 min.
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować.
Mąkę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać i rozprowadzić 1-2 łyżkami wywaru, wlać do zupy i zagotować.
Jeśli warzywa i ziemniaki będą ugotowane, wszystko razem blendujemy na krem.
Pomidory kroimy w kostkę i rozgotowujemy.
Do ugotowanej zupy dodajemy przetarte pomidory i 1/2 szklanki mleka i zieleninę.
Po dodaniu pomidorów możemy zupę jeszcze zmiksować ale to nie jest konieczne.
I zupa gotowa! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz