29 marca 2014

Zupa ziemniaczana z pomidorami

Zupy to jest coś co uwielbiam! Każda zupa powinna mieć swój specyficzny smak, zapach, kolor.

Z zupami również można dużo pokombinować. Mogą być rozmaicie zaprawiane: mąką, śmietaną, mlekiem, żółtkiem czy zwykłym masłem.

Niektóre zupy mogą stanowić pełne danie obiadowe - są pożywne i syte. I musimy pamiętać aby zupa była dostosowana do pozostałego menu, tzn.odpowiednio pożywna, jeśli stanowi samodzielne danie obiadowe, a lekka jeśli ma być uzupełnieniem drugiego dania.

Ja dziś przyrządziłam zupę dość sytą :) Po niej nie dałam rady nic już wcisnąć :)




Potrzebujemy:


  • 10 dag włoszczyzny ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 20 dag pomidorów świeżych lub z puszki
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól 
  • koperek


Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( pory pokroić w talarki lub wzdłuż), włożyć do wrzącej wody ( ok 5 szkl.) dodać odrobinę soli i gotować ok.15 min.

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować.

Mąkę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać i rozprowadzić 1-2 łyżkami wywaru, wlać do zupy i zagotować.

Jeśli warzywa i ziemniaki będą ugotowane, wszystko razem blendujemy na krem.

Pomidory kroimy w kostkę i rozgotowujemy.

Do ugotowanej zupy dodajemy przetarte pomidory i 1/2 szklanki mleka i zieleninę.

Po dodaniu pomidorów możemy zupę jeszcze zmiksować ale to nie jest konieczne.

I zupa gotowa! :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz