Taaadaaammmm!
Sezon na pomidory rozpoczęty!
Niebawem zabiorę się za przetwory pomidorowe: ketchupy, koncentraty, sosy...
Z racji tego, że pojawiły się moje ulubione pomidory malinowe postanowiłam je...upiec i zrobić zupkę!
Składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżki soli
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu
- kolendra
- grzanki z serem
Pomidory myjemy i kroimy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek kroimy w plasterki i układamy je na pomidorach. Posypujemy wszystko solą, cukrem i pieprzem.
Skrapiamy oliwą z oliwek i wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy 1 h.
Jak pomidory ostygną, zdejmujemy skórkę, odchodzi łatwo i szybko. Wraz z powstałym podczas pieczenia płynem blendujemy pomidory. Dodajemy bulion - ja użyłam warzywny- i gotujemy ok 10-15 min.
Każdy może ją doprawić według własnego gustu ale ja proponuję posypać ją tylko kolendrą, ozdobić kleksem gęstej śmietany i chrupiącą grzanką z serem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz