18 czerwca 2014

Zupa z pieczonych pomidorów

Taaadaaammmm!
Sezon na pomidory rozpoczęty!
Niebawem zabiorę się za przetwory pomidorowe: ketchupy, koncentraty, sosy...
Z racji tego, że pojawiły się moje ulubione pomidory malinowe postanowiłam je...upiec i zrobić zupkę!
Składniki:
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu 
  • kolendra
  • grzanki z serem

Pomidory myjemy i kroimy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek kroimy w plasterki i układamy je na pomidorach. Posypujemy wszystko solą, cukrem i pieprzem.
Skrapiamy oliwą z oliwek i wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy 1 h.
Jak pomidory ostygną, zdejmujemy skórkę, odchodzi łatwo i szybko. Wraz z powstałym podczas pieczenia płynem blendujemy pomidory. Dodajemy bulion - ja użyłam warzywny- i gotujemy ok 10-15 min. 
Każdy może ją doprawić według własnego gustu ale ja proponuję posypać ją tylko kolendrą, ozdobić kleksem gęstej śmietany i chrupiącą grzanką z serem.

Smacznego! :)






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz