Na ciasto marchewkowe miałam już chęć dłuższy czas.
A decyzję o jego zrobieniu podjęłam jak koleżanka pokazała mi prosty przepis z naszej ukochanej maszyny :)
Ciasto jest bardzo proste, wszystko się wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:)
Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre....
Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia.
Składniki
Ciasto:- 70 g orzechów włoskich
- 300 g marchewki
- 4 jajka
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 150 g oleju słonecznikowego
Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5.
Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5.
Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 40 min w 180st. C.
Oczywiście możemy zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy na tarce, orzechy siekamy a resztę składników stopniowo dodajemy i wszystko razem łączymy.
Masa serowa:
Masa serowa:
- 150 g twarogu
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz