1 czerwca 2014

Ciasto marchewkowe

Na ciasto marchewkowe miałam już chęć dłuższy czas.
A decyzję o jego zrobieniu podjęłam jak koleżanka pokazała mi prosty przepis z naszej ukochanej maszyny :)
Ciasto jest bardzo proste, wszystko się wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:)
Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre....
Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia.




Składniki

Ciasto:
  • 70 g orzechów włoskich
  • 300 g marchewki
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 150 g oleju słonecznikowego

Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5.
Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5.
Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 40 min w 180st. C.

Oczywiście możemy zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy na tarce, orzechy siekamy a resztę składników stopniowo dodajemy i wszystko razem łączymy.

Masa serowa:
  • 150 g twarogu
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sok z cytryny

Do naczynia miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.
Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6.
Bez Thermomixa wszystko razem ucieramy na gładką masę i smarujemy ostudzone ciasto.









1 komentarz:

  1. wygląda pysznie, będę próbowała, ale chce za drugim razem dodać margaryne zamiast oleju ;)

    OdpowiedzUsuń