Dziś naszła mnie ochota na tradycyjny obiad...jak u mamy:)
Zrobiłam mielone i marchewkę z groszkiem. Mielone bez marchewki??Pfff to nie mielone :)
Nie ma co się rozpisywać na prostym przepisem na mielone, które ja robię troszkę inaczej.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1/2 cebulki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka ketchupu
- 2 cm korzenia imbiru
- sos sojowy
- bułka namoczona w wodzie
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Mięso dobrze wyrabiamy z bułką odciśniętą z wody, jajkiem. Dodajemy musztardę i ketchup.
Imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę ścieramy na tarce jarzynowej.
Wlewamy odrobinę sosu sojowego. Wszystko łączymy i mieszamy na jednolitą masę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano.
Do mielonych zazwyczaj podaję duszoną marchewkę z groszkiem,. Chyba mój przepis jest standardowy tylko ja nie kroję marchewki w kostkę tylko ścieram na tarce.
- 4 duże marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- puszka groszku
- przyprawa uniwersalna
- cukier
- pieprz
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i wszystko łączymy.
Do ugotowanej marchewki dodajemy zasmażkę z cebulką i mieszamy. Dodajemy odsączony groszek i jeszcze chwilkę gotujemy ok. 2 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz