7 maja 2014

Mięciutkie i aromatyczne mielone z marchewką z groszkiem

Nie wiem czemu ale uwielbiam mięso mielone! W rożnych postaciach: tatar, mielone czy też w sosie bolońskim.

Dziś naszła mnie ochota na tradycyjny obiad...jak u mamy:)

Zrobiłam mielone i marchewkę z groszkiem. Mielone bez marchewki??Pfff to nie mielone :)

Nie ma co się rozpisywać na prostym przepisem na mielone, które ja robię troszkę inaczej.


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1/2 cebulki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • sos sojowy
  • bułka namoczona w wodzie
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta


Mięso dobrze wyrabiamy z bułką odciśniętą z wody, jajkiem. Dodajemy musztardę i ketchup. 

Imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę ścieramy na tarce jarzynowej. 

Wlewamy odrobinę sosu sojowego. Wszystko łączymy i mieszamy na jednolitą masę. 

Doprawiamy solą  i pieprzem. 

Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano.

Do mielonych zazwyczaj podaję duszoną marchewkę z groszkiem,. Chyba mój przepis jest standardowy tylko ja nie kroję marchewki w kostkę tylko ścieram na tarce.

  • 4 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • puszka groszku
  • przyprawa uniwersalna
  • cukier
  • pieprz

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.

Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i wszystko łączymy.

Do ugotowanej marchewki dodajemy zasmażkę z cebulką i mieszamy. Dodajemy odsączony groszek i jeszcze chwilkę gotujemy ok. 2 min.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz