23 kwietnia 2014

Jajka inaczej

Ja oczywiście wyskakuję z jajkami po świętach Wielkanocnych.

Ale jajka w mojej rodzinie je się w dużych ilościach i pod różną postacią, żeby nie było nudno.

Jajka lubię faszerować. Nadziewam je różnymi farszami ale dziś pokażę chyba znany i prosty.

Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :)

Składniki:
  • 5 jajek + 2 jajka do panierowania
  • 1/2 cebuli
  • 15 dag pieczarek
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Sos:
  • 1 mała Activia
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. 

Na patelni podsmażamy lekko cebulkę i dodajemy starte pieczarki. Jak pieczarki puszczą już wodę i się podsmażą przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

Żółtka rozdrabniamy widelcem, siekamy lub ścieramy na tarce i łączymy je z pieczarkami.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka jajek. Oczywiście nie wypełniamy tylko dziurki po żółtku ale starajmy się pokryć nim całe białko, żeby przypominało całe jajko :)

Jajka możemy również podać w takiej postaci, ,muśnięte majonezem i posypane szczypiorkiem.

Ja jednak robię ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce.

Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym. 

Jogurt mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Doprawiam sokiem z cytryny, solą cukrem i pieprzem.

*do farszu można dodać natkę pietruszki











1 komentarz: