13 kwietnia 2014

Masło orzechowe i czekoladowe


Nie ma osoby która nie lubiłaby słynnej Nutelli . 

U nas w domu jest zjadana z prędkością światła :)

Smarujemy nią tosty, naleśniki lub po prostu pożeramy ją łyżką.

Od pewnego czasu robię taki krem czekoladowy sama!

A masło orzechowe? U nas trochę mniej popularne niż w USA ale jest tak samo pyszne jak czekoladowe. Pokaże Wam niebawem co można z niego wyczarować smakowitego.

W sklepach znajdziemy masło orzechowe gdzie mamy 70-80% orzeszków ziemnych oraz małe ilości tłuszczów trans.

Przygotowując je w domu mamy zdrowe, 100% kremowe masło orzechowe.


Masło orzechowe

Składniki:


  • 400 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g oleju słonecznikowego
Jeśli nie mamy uprażonych orzeszków, po prostu wkładamy je do piekarnika 200 st.C na 8-10 min.

Cukier miele w blenderze na cukier puder. Dodaje orzeszki i miksuję je z cukrem przez 30 sek na dużych obrotach.

Zgarniam wszystkie składniki ze ścianek naczynia, dodaję olej i blenduję jeszcze 20 sek.

Ilość oleju zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać.



* Zamiast orzeszków ziemnych możemy użyć migdałów, orzechów nerkowca lub makadamia.

Masło orzechowe wyśmienicie smakuje z konfiturą albo z serem


Krem czekoladowy

Składniki:

  • 60 g orzechów laskowych
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 90 g cukru
  • 70 g masła
  • 100 g mleka

Tak samo jak przy kremie orzechowym, z cukru robię cukier puder. Dodaje orzechy i miele przez ok 15 sek.

Rozdrabniamy czekoladę w mikserze. Dodajemy masło, mleko i podgrzewamy to kilka minut aż się wszystko rozpuści. Nie gotujemy.

Rozlewamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Początkowo krem może być płynny. Stężeje po wstawieniu kremu do lodówki.

*Do kremu możemy dodać kawałki orzeszków lub migdałów









1 komentarz:

  1. Wow muszę spróbować zrobić takie masło orzechowe naturalne :) Ciekawe jak duża jest różnica w smaku.

    OdpowiedzUsuń