Nie ma osoby która nie lubiłaby słynnej Nutelli .
U nas w domu jest zjadana z prędkością światła :)
Smarujemy nią tosty, naleśniki lub po prostu pożeramy ją łyżką.
Od pewnego czasu robię taki krem czekoladowy sama!
A masło orzechowe? U nas trochę mniej popularne niż w USA ale jest tak samo pyszne jak czekoladowe. Pokaże Wam niebawem co można z niego wyczarować smakowitego.
W sklepach znajdziemy masło orzechowe gdzie mamy 70-80% orzeszków ziemnych oraz małe ilości tłuszczów trans.
Przygotowując je w domu mamy zdrowe, 100% kremowe masło orzechowe.
Masło orzechowe
Składniki:
- 400 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych
- 1 łyżka cukru
- 10 g oleju słonecznikowego
Jeśli nie mamy uprażonych orzeszków, po prostu wkładamy je do piekarnika 200 st.C na 8-10 min.
Cukier miele w blenderze na cukier puder. Dodaje orzeszki i miksuję je z cukrem przez 30 sek na dużych obrotach.
Zgarniam wszystkie składniki ze ścianek naczynia, dodaję olej i blenduję jeszcze 20 sek.
Ilość oleju zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać.
* Zamiast orzeszków ziemnych możemy użyć migdałów, orzechów nerkowca lub makadamia.
Masło orzechowe wyśmienicie smakuje z konfiturą albo z serem
Krem czekoladowy
Składniki:
- 60 g orzechów laskowych
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 90 g cukru
- 70 g masła
- 100 g mleka
Tak samo jak przy kremie orzechowym, z cukru robię cukier puder. Dodaje orzechy i miele przez ok 15 sek.
Rozdrabniamy czekoladę w mikserze. Dodajemy masło, mleko i podgrzewamy to kilka minut aż się wszystko rozpuści. Nie gotujemy.
Rozlewamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Początkowo krem może być płynny. Stężeje po wstawieniu kremu do lodówki.
*Do kremu możemy dodać kawałki orzeszków lub migdałów
Wow muszę spróbować zrobić takie masło orzechowe naturalne :) Ciekawe jak duża jest różnica w smaku.
OdpowiedzUsuń