Po świętach mamy zapewne dosyć wielkanocnego jedzenia :)
Ja chyba jako jedyna nie dodałam ani jednego przepisu świątecznego...
Czy jajka faszerowane, babki lub mazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie...
A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym.
Składniki:
- 4 kawałki schabu
- 1 bakłażan
- mały serek kozi
- 2 plasterki sera żółtego
- ketchup
- pieprz cytrynowy
- sól
- bułka tarta
- sezam
- 2 jajka
Schab rozbijamy dość cienko ale żeby się nie rozrywał. Solimy i pieprzymy z każdej strony
Bakłażana kroimy wzdłuż i podsmażamy na suchej patelni.
Każdy kawałek schabu posmarować ketchupem, położyć plasterek bakłażana i dodać ser. Ja zrobiłam 2 porcje z serem kozim i 2 z żółtym serem.
Schab zwijamy jak roladkę. Maczamy w jajku, bułce tartej pomieszanej z sezamem i jeszcze raz w jajku.
Smażymy na rumiano z każdej strony.
Rodzaj sera zależy od naszego gustu :) Można dodać również fetę lub gorgonzole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz