6 kwietnia 2014

Chrupkowe ciasto (nie tylko) dla dzieci :)

Dziś będzie śmieszny przepis :) Na słodziutko...

Znakomita przekąska dla dzieci a przede wszystkim coś innego i prostego !

Oczywiście można indywidualnie modyfikować.

Ja dziś zrobiłam przepis podstawowy ale w wariantach podam co można dodać jeszcze.






Głównym składnikiem są....chrupki kukurydziane ! Dzieci je uwielbiają. Ja sama podkradam je mojemu brzdącowi :) A w towarzystwie słodkiej polewy są jeszcze lepsze :)

A więc polewę  o której wspomniałam wyżej robimy tak:

  • 1 kostka masła
  • 40 dag krówek
  • 1,5 łyżki miodu.


 To wszystko rozpuścić i gotować.


  • 150 g chrupek kukurydzianych


Chrupki pokroić na mniejsze kawałki. Dodajemy je do polewy i mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak aby z góry można było przykryć "ciasto".


Na blachę wylewamy chrupki i ręką ugniatamy. Przykrywamy papierem i stawiamy coś ciężkiego.

Gdy wystygnie wkładamy do lodówki żeby dobrze stężało.

*Ja dodaję do polewy jeszcze kakao, bakalie i orzechy.

Każdy dodaje to co lubi: orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, wiórki kokosowe, żurawinę, morele,daktyle, rodzynki...możliwości jest wiele, w zależności co lubi nasze dziecko lub my :)

Można podawać w formie batoników, dzieci na pewno się ucieszą! :)






6 komentarzy:

  1. Tego bym nigdy nie wymyslila że z takich chrupek moze byc ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A moze byc masa krowkowa?

    OdpowiedzUsuń
  3. robilam juz kilka razy jest bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile gotować?papier do pieczenia czy folia spożywcza?bo na zdjęciu widzę folię

    OdpowiedzUsuń
  5. Good Information shared by your blog.. Keep sharing useful information.

    http://bit.ly/2sjTUiJ

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam u cioci rozeszły się w mig nie tylko przez dzieci. Pycha

    OdpowiedzUsuń