5 kwietnia 2014

Polędwiczki w sosie ketchupowym

Na niedzielny obiad pewnie większość z Was szykuje coś "konkretnego".

W ciągu tygodnia nie ma czasu żeby przygotować prawdziwy obiad :)

Dziś zaproponuję Wam, bardzo prosty przepis, który możemy przygotować dzień wcześniej.





Ja zrobiłam polędwiczkę wieprzową ale równie dobrze smakuje karkówka.

Jest to dziwna kombinacja, ale zaręczam że bardzo smaczna. Chyba chodzi o to żeby nie było standardowo :)

A więc będziemy potrzebować:


  • 1kg karkówki, polędwiczki wieprzowej 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl ketchupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki dżemu lub powideł

Mięso kroimy na kawałki i lekko rozbijamy. Solimy i oprószamy pieprzem.

Cebulę trzemy na tarce o większych oczkach. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Mieszamy olej, ketchup, dżem i sos sojowy. Łączymy to z cebulą i czosnkiem.

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian mięso i sos, kończąc warstwą sosu.

Takie mięsko najlepiej żeby postało w lodówce przez całą noc.

Następnie pieczemy ok 45-60min w 200st C



Ja zrobiła do tego ziemniaczki i surówkę z kalafiora i brokuła ( przepis podam później:) )





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz