25 marca 2014

Super babki ;)

Nadrabiam szybko kilkoma postami dziennie, żeby było co czytać i książka kucharska się szybko zapełniła przepisami.

Niedawno dostałam przepis na pyszne muffinki-babeczki, jak kto woli.

Są mega proste w wykonaniu, nie potrzebujemy miksera tylko zwykłą drewnianą łyżkę.

Można je modyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło.

Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu.


Tak więc potrzebujemy:


  • 1 budyń waniliowy
  • 300gr mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150gr margaryny
  • 160gr cukru
  • 170ml + 400ml mleka
  • 2 jajka


I robimy kolejno:


  • Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być gęsty - to nadzienie).
  • Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy.
  • W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml)  i jajka.
  • Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem.
  • Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!)
  • Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki.
  • Pieczemy ok 20min w temp.180st.
  • Wykładamy na kratkę do ostygnięcia.








Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki.

Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady.

Ja robię też z bananem.

A najbardziej lubię z budyniem i czekoladą.

I jeszcze jedno: Na zdjęciu w silikonowej formie nie ma papilotek, ale zazwyczaj wykładam każdą dziurkę jeszcze dodatkowo papilotką.


Prawda że bardzo prosty przepis??:)

Takie tu będą gościły, nawet będę dodawała podstawowe przepisy :)

1 komentarz:

  1. ale pyszny przepis i jaki łatwy , na pewno zrobię bo wyglada fajnie.

    OdpowiedzUsuń