Niedawno dostałam przepis na pyszne muffinki-babeczki, jak kto woli.
Są mega proste w wykonaniu, nie potrzebujemy miksera tylko zwykłą drewnianą łyżkę.
Można je modyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło.
Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu.
Tak więc potrzebujemy:
- 1 budyń waniliowy
- 300gr mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150gr margaryny
- 160gr cukru
- 170ml + 400ml mleka
- 2 jajka
I robimy kolejno:
- Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być gęsty - to nadzienie).
- Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy.
- W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml) i jajka.
- Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem.
- Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!)
- Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki.
- Pieczemy ok 20min w temp.180st.
- Wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki.
Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady.
Ja robię też z bananem.
A najbardziej lubię z budyniem i czekoladą.
I jeszcze jedno: Na zdjęciu w silikonowej formie nie ma papilotek, ale zazwyczaj wykładam każdą dziurkę jeszcze dodatkowo papilotką.
Prawda że bardzo prosty przepis??:)
Takie tu będą gościły, nawet będę dodawała podstawowe przepisy :)
ale pyszny przepis i jaki łatwy , na pewno zrobię bo wyglada fajnie.
OdpowiedzUsuń