Bardzo zdrowy i smaczny. Mam wiele przepisów, w których króluje szpinak.
Ale dziś oczywiście bardzo proste (jak zwykle:)) i szybkie danie.
Kilka prostych składników a wychodzi pyszne, bardzo syte danie.
Użyłam szpinaku mrożonego, w brykiecie i proszę mnie nie linczować. Świeży szpinak pojawi się w innym poście ( chyba nawet nie jednym )
Taki brykiet zachomikowany w zamrażarce może nam się przydać jak będziemy mieć niespodziewanych gości, których trzeba czymś uraczyć.
Dlatego ja zawsze mam w zanadrzu mrożonki.
Do dzisiejszego dania, co widzimy na zdjęciu, potrzebujemy niewiele składników;
- kilka kostek szpinaku
- cebula
- śmietana 18%
- serek kozi
- makaron
- sól
- pieprz
- cukier
Dodatkowe warianty:
Dodać możemy również czosnku. Ja dziś dodałam serka koziego, ale można zastąpić go serem żółtym, lazurem lub parmezanem.
Czasami dodaję też sera twarogowego lub fety.
Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36%
A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok.
A więc zaczynamy:
Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy)
Dodajemy szpinak, który dusimy pod przykryciem.
Następnie wlewamy śmietanę i serek kozi. Doprawiamy odrobina soli i cukru. Ja pieprzę dość sporo, świeżo zmielonym pieprzem.
...i łączymy go z szpinakowym sosem
Gotowe!
Prawda że proste i szybkie?!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz