9 sierpnia 2014

Szakszuka czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to tunezyjska potrawa oznaczająca bałagan, mieszankę...
Można ją przyrządzać na wiele sposobów: z kiełbaską, z mięsem, z warzywami, z jajkami i bez jajek.
Ja dziś zrobiłam wersję śniadaniową, bardzo szybką i prostą.
Ale jaką pyszną!!! Kto raz spróbuje, zakocha się na zabój! :)






Składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier


Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło lub oliwę. Dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodaję trochę cukru, chyba że pomidory są bardzo słodkie to nie słodzę. Dodaję posiekane oregano. Na patelnie wbijam jajka, solę i smażę pod przykryciem ok.3-4 minuty. Gotowe!










3 komentarze:

  1. Olu, robiłam podobną potrawę, ale mieszałam wszystko na jajecznicę. A Ty zrobiłaś z jajkami sadzonymi. Podoba mi się Twoja wersja. Nie wiedziałam, że to się tak nazywa, ale bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam to cudenko bo kocham pomidory i jajka. Wyszło przepyszne!!! Super połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto i smacznie :) to lubię :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń