10 kwietnia 2014

Pulpeciki na parze z sosem paprykowo-pomidorowym

Dziś coś zdrowego (!?) :) Zdrowego bo nie smażone tylko gotowane na parze :)

Przepis zaczerpnęłam z przepisów dołączonych do mojej magicznej maszyny (którą opiszę niebawem).

Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad.

Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :)




Na pulpeciki potrzebujemy

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g schabu
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Tak jak wspomniałam, ja wszystko robię w maszynerii, ale Wy możecie mięsko rozdrobnić w maszynce do mięsa lub tak jak to robicie na co dzień.

Kroimy drobno cebulkę i czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa.

Dodajemy jajko, bułkę, musztardę, majonez i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy.

Wilgotnymi dłońmi formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze.

Parujemy je min.30-40 min.

W mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :)

Do sosu będziemy potrzebować:


  • 100 g papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5l bulionu ( ew. 0,5 l wody + kostka bulionowa)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 listek bazylii
  • 100 g śmietany 18%
  • 30 g mąki


Paprykę, cebulę i czosnek siekamy w blenderze. W garnku łączymy wszystko z bulionem. Gotujemy ok. 25 min.

Dodajemy koncentrat, i wszystkie przyprawy. Mąkę łączymy ze śmietanką i powoli dodajemy do sosu.
Gotujemy wszystko jeszcze 5 min. Na koniec sos dokładnie blendujemy.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz