Dziś coś zdrowego (!?) :) Zdrowego bo nie smażone tylko gotowane na parze :)
Przepis zaczerpnęłam z przepisów dołączonych do mojej magicznej maszyny (którą opiszę niebawem).
Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad.
Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :)
Na pulpeciki potrzebujemy
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g schabu
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Tak jak wspomniałam, ja wszystko robię w maszynerii, ale Wy możecie mięsko rozdrobnić w maszynce do mięsa lub tak jak to robicie na co dzień.
Kroimy drobno cebulkę i czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa.
Dodajemy jajko, bułkę, musztardę, majonez i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze.
Parujemy je min.30-40 min.
W mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :)
Do sosu będziemy potrzebować:
- 100 g papryki czerwonej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 0,5l bulionu ( ew. 0,5 l wody + kostka bulionowa)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 listek bazylii
- 100 g śmietany 18%
- 30 g mąki
Paprykę, cebulę i czosnek siekamy w blenderze. W garnku łączymy wszystko z bulionem. Gotujemy ok. 25 min.
Dodajemy koncentrat, i wszystkie przyprawy. Mąkę łączymy ze śmietanką i powoli dodajemy do sosu.
Gotujemy wszystko jeszcze 5 min. Na koniec sos dokładnie blendujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz