Dziś na śniadanie zachciało mi się czegoś innego. Wyjęłam wszystko co miałam i zrobiłam francuskie ślimaki :)
Większość moich dań powstaje w ten sposób :)
Dziś użyłam ciasta francuskiego gotowego, ale już niedługo zrobię je sama i pokaże na blogu jak mi to wyszło.
Ślimaki są świetne na śniadanko ale również sprawdzą się jako przekąska imprezowa lub dodatek do piwa :)
Do zrobienia ślimaków potrzebujemy:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 15 dag szynki
- 15 dag sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Cebulę i szynkę kroimy w małą kosteczkę i lekko obsmażamy. Możemy dodać bez podsmażania.
Ser ścieramy na tarce i wszystko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy białko i doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz wykładamy na ciasto i smarujemy. Pozostawiamy brzegi do sklejenia.
Zawijamy jak roladę, kroimy plastry 2-3 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Ja smaruję jeszcze żółtkiem i zapiekam ok 15-20 min w 200 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz