20 lipca 2014

Domowe zapiekanki z pieczarkami

Uwielbiam zapiekanki. Często robię je na szybko z samym serem. Ale od czasu do czasu lubię je urozmaicić czymś jeszcze.
Nie tylko dzieci na pewno będą się cieszyć z takiej przekąski ale i dorośli. Długa bagietka, trochę pieczarek, szynka, pomidor, papryka...wybierasz co chcesz!
Pyszne i jakie proste i szybkie.




Moja wersja dzisiejszej zapiekanki wygląda tak:

Składniki:
1 bagietka
400 g pieczarek
200 g sera
1 cebula
szczypiorek
sól
pieprz

Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli ktoś chce mogą być pokrojone w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż odparuje woda.  Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Bagietkę kroimy tak żeby powstało 6 połówek. Ser ścieramy na tarce. Bagietkę układamy na blasze wyłożonej papierem i polewamy lekko oliwą.Układamy na każdą bułkę podsmażone pieczarki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do 180 st.C. na ok. 10-15 min. Gotowe zapiekanki polewamy keczupem i posypujemy szczypiorkiem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz